Pieczywo maślane

Maślane, znaczy przepyszne!

Czy może być coś lepszego niż pulchna maślana bułeczka czy chałka z odrobiną jedwabistego masła i domową konfiturą lub sycącym miodem… Oto idealna propozycja na domowy podwieczorek!

Pieczywo maślane: Wrocław

Masz ochotę na coś bardziej delikatnego i puszystego niż tradycyjne pieczywo? Chcesz o poranku cieszyć się doskonałym smakiem słodkiej bułeczki, która da Ci energię aż do południa? Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia jednego z naszych punktów firmowych na terenie Wrocławia, gdzie zakupisz niesamowicie aromatyczne, przepyszne pieczywo maślane. Zapraszamy!

Bułka maślana, rogal, chałka — Wrocław

W punktach firmowych naszej piekarni we Wrocławiu znajdziesz wyśmienite pieczywo maślane o delikatnie słodkim smaku. Oferta obejmuje takie wyroby jak berkes z makiem, bułka maślana, bułka z rodzynkami, chałka, paluch maślany, rogal maślany czy warkocz z makiem. Skład ciasta na tego rodzaju wypieki jest prosty i pozbawiony zbędnych konserwantów, barwników, spulchniaczy oraz innych składników sztucznie poprawiających walory bułeczek. Zamiast tego mamy tutaj drobną mąkę pszenną, prawdziwe drożdże, mleko, odrobinę cukru oraz to, co najbardziej wpływa na tak wyjątkowy smak — masło. To dzięki niemu bułeczka rozpływa się w ustach i tak wspaniale smakuje z dżemem owocowym, kremem czekoladowym albo miodem. Sprawdź, jak jeszcze można podawać nasze pieczywo maślane!

Zainspiruj się propozycjami podania pieczywa maślanego

Pieczywo maślane to wyjątkowa kategoria wypieków, bo nie mają one charakterystycznego, lekko kwaśnego posmaku, jaki czujemy w pieczywie na zakwasie. Chałki, rogale czy warkocze za to są delikatnie słodkie, lekkie i puszyste. Doskonale nadają się do spożycia na słodko, jednak równie dobrze można niektóre z nich podać z dodatkami wytrawnymi. Polecamy zrobić między innymi:

  • tosty francuskie z pokrojonej chałki — zamiast chleba tostowego użyj kromek słodkiej chałki. Zanurz je w mleku z jajkiem, cukrem waniliowym i odrobiną cynamonu, a następnie smaż do uzyskania złocistobrązowego koloru;
  • prostą kanapkę z serkiem śmietankowym posypanym szczyptą soli,
  • słodką kanapkę z kremem czekoladowo-orzechowym oraz plasterkami świeżych owoców, np. truskawką i kiwi,
  • zastąpić klasyczną bułkę do burgerów berkesem z makiem — dziś coraz częściej podaje się burgery wołowe lub drobiowe w maślanych brioszkach, które fantastycznie odnajdują się w wytrawnych daniach,
  • kanapkę z szynką, serem, sałatą, jajkiem oraz innymi dodatkami zamkniętą w paluchu maślanym.

Możliwości jest mnóstwo! Serdecznie zapraszamy do naszych punktów firmowych we Wrocławiu, gdzie znajdziesz pyszne pieczywo maślane na śniadanie i nie tylko!